söndag 7 april 2013

Supersnabb möjlighet för dig på landet

Tomelilla kommun söker nu kommuninvånare som vill få supersnabbt bredband - det finns nämligen statliga pengar till fiberanslutning på landsbygden.
Det handlar om att hjälpa de invånare som den fria marknaden blundar för. Ett landsbygdsprojekt där Jordbruksverket och Post- och Telestyreslen förväntas bidra med 11 miljoner. Tomelilla kommunen vill nu ha 150 hushåll som anmäler sig till det här projektet. Men du måste bo på rätt ställe. Antingen i små byar där Skåne-Tranås, Södra Björstorp, Sillaröd och Övraby ingår eller utanför större byar där Smedstorp, Onslunda, Lunnarp, Spjutstorp, Brösarp eller Tomelilla nämns. Läs mer

1 kommentar:

  1. Alltså vem är så dum att betala 25.000 kr när det ligger ett förslag i riksdagen om gratis bredband för alla. link
    http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Statens-offentliga-utredningar/Effektivare-bredbandsstod_H1B347/?html=true

    citat ifrån linken
    (Förslag gällande den regionala nivån
    Förslag: Det som i dag är nationella medfinansieringsmedel slås ihop med ordinarie bredbandsstöd inom landsbygdsprogrammet. Länsstyrelserna handlägger ansökningar om dessa medel. Nationella medfinansieringsmedel fördelas ut på varje länsstyrelse enligt den fördelningsnyckel som i dag används för regional fördelning inom landsbygdsprogrammet.
    Vi föreslår att de medel som i dag är nationella medfinansieringsmedel, som tillförs och hanteras av PTS, bör slås ihop med det ordinarie bredbandsstödet (huvudstödet) inom landsbygdsprogrammet. Detta innebär i praktiken att bredbandsprojekten ansöker om en form av stöd (huvudstöd) från länsstyrelserna. Vi föreslår därför att det från och med den 1 januari 2014, då förändringen föreslås ske, inte ska finnas några krav på offentlig medfinansiering av medel som tilldelas projekt inom ramen för landsbygdsprogrammet, vilket bör tydliggöras i en ny förordning.
    Länsstyrelserna bör således vara handläggande myndigheter för ansökningar om stöd till bredbandsprojekt inom ramen för landsbygdsprogrammet, och PTS bör som en följd därav från och med 1 januari 2014 inte längre ha i uppgift att handlägga ansökningar om medfinansiering av bredbandsstöd. Vi bedömer att det uppstår en ineffektivitet i stödsystemet när det finns olika nationella stödmedel att söka och när handläggningen av dessa stödmedel dessutom sköts av olika myndigheter. Det fanns tidigare större skäl för att låta PTS ta denna roll, bland annat för att det möjliggjorde ett närmande mellan nationell och regional nivå och utgjorde en tydlig åtgärd som underlättade för bredbandsutbyggnaden i Sverige.
    PTS har under de senaste åren i viss mån medfinansierat bredbandsprojekt som har fått kanalisationsstöd, något som upphör med vårt förslag. Vår bedömning är att det kan finnas skäl att, i samband med en ny förordning för kanalisationsstödet, se över det belopp som kanalisationsstödet maximalt kan omfatta.)

    Bo Hallgren i Spjutstorp

    SvaraRadera